არსებობს მოსაზრება, რომ ახალი კარტოფილი ჯანმრთელობისთვის არც ისე სასარგებლოა, თუმცა, სპეციალისტები ასე არ ფიქრობენ. როგორც დიეტოლოგები ამბობენ, ახალგაზრდა კარტოფილი ჯანმრთელი კვების პროდუქტია და ბევრი სასარგებლო თვისებაც აქვს.
ახალგაზრდა კარტოფილში ნაკლები სახამებელია, ვიდრე ძველში. ეს კი იმას ნიშნავს, რომ მისი კალორიულობაც ნაკლებია. ასე რომ, მათ, ვინც დიეტაზე ყოფნას ამჯობინებს, ახალგაზრდა კარტოფილის მირთმევა შეუძლიათ, რაღა თქმა უნდა ზომიერების ფარგლებში.
ახალგაზრდა კარტოფილის საშუალო გლიკემიური ინდექსი არის დაახლოებით 57, მაშინ, როცა ძველში ეს მაჩვენებელი 86-ს აღწევს.
ძველ კარტოფილში არ არის ვიტამინი С, ახალგაზრდისგან განსხვავებით. ახალი კარტოფილის მიღებით თქვენ ეხმარებით საკუთარ იმუნიტეტს. მაგრამ უნდა ვიცოდეთ, რომ შეწვისას აღნიშნული ვიტამინის რაოდენობა პროდუქტში საგრძნობლად მცირდება. მოხარშვისას, იმისათვის, რომ С ვიტამინი შენარჩუნდეს, უმჯობესია თუ კარტოფილს მდუღარე წყალში ჩაყრით.
ითვლება, რომ კალიუმის საუკეთესო წყარო ბანანია. ალბათ გაგიკვირდებათ, მაგრამ ფაქტია, რომ ახალ კარტოფილში ეს მინერალი უფრო მეტი რაოდენობითაა. ამის გამო აღნიშნული პროდუქტი შეუცვლელია გულით ავადმყოფებისთვის.
ახალგაზრდა კარტოფილი სასარგებლოა იმითაც, რომ შეიცავს ბოჭკოვანს, რაც აუცილებელია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის.
აღსანიშნავია ისიც, რომ ჩამოთვლილი სასარგებლო ნივთიერებების უმეტესი რაოდენობა კანშია თავმოყრილი. ამიტომ უმჯობესია, თუ ახალგაზრდა კარტოფილს მოხარშვის, გრილზე მომზადებისა თუ შეწვისას, არ გავფცქვნით.
რაც შეეხება ნიტრატებს, სამწუხაროდ ისინი გვხვდება თითქმის ყველა პროდუქტში, მათ შორის ახალ კარტოფილშიც. მაგრამ არსებობს რამდენიმე ხერხი, რომლითაც შესაძლებელია ახალ კარტოფილში ნიტრატების რაოდენობის შემცირება:
შეინახეთ ახალგაზრდა კარტოფილი მაცივარში, რადგან დაბალ ტემპერატურაზე ნიტრატები აღარ გადაიქცევა უფრო საშიშ ნივთიერებად – ნიტრიტებად.
ახალ კარტოფილში ნიტრატების 20-25%-ით შესამცირებლად საკმარისია მომზადებამდე 30-40 წთ-ით წყალში გააჩეროთ.
კარტოფილის სალათები მიირთვით ახლადმომზადებული. მათი დიდი ხნით შენახვა ოთახის ტემპერატურაზე ხელს უწყობს მიკროფლორის გაღვივებას და ნიტრატების ნიტრიტებად გარდაქმნას. ამ პროცესს კიდევ უფრო აძლიერებს ტემპერატურის ხშირი ცვალებადობა მაცივრიდან მაგიდაზე და პირიქით).
კარტოფილის სალათებისთვის უმჯობესია გამოიყენოთ მცენარეული ზეთი და არა მაიონეზი ან არაჟანი. ამ უკანასკნელებში უფრ აქტიურად მრავლდება მიკროფლორა.
წყარო: პრაიმტაიმი