Სადღაც წამიკითხავს ძველ ჩინეთში სწამდათ ადამიანის სული ღვიძლში ბინადრობსო, ამისა რა მოგახსენოთ, მაგრამ ღვიძლის ნორმალური მუშაობის გარეშე ჯანმრთელობაზე ლაპარაკიც რომ ზედმეტია კარგად ვიცით ,ამიტომაც არის მისი დაცვა და მკურნალობა ასე მნიშვნელოვანი. Ამ ორგანოს მრავალმხრივი ფუნქცია აკისრია.
ის გამოიმუშავებს ნაღველს ,წმენდს სისხლს ,მონაწილეობს სისხლის წარმოქმნაში, პასუხისმგე იმუნიტეტზე. მისი ნორმალური მუშაობა რომ დაირღვეს სულაც არ არის აუცილებელი დავვავადეთ ტეჰეპატიტით ,Ციროზით.
ხშირად უნებლიეთ ამ ორგანოს ვვნებთ, მაგალითად არასწორად ვიკვებები, ვეტანებით სპირტიან სასმელს შემდეგ კიi ღვიძლს ვუჩივით. ჩემს მეუღლეს ქრონიკული ჰეპატიტი დაუდგინეს, მედიკამენტებით მკურნალობის შემდეგ გადავწყვიტე კარგად შემესწავლა თუ რა დებოდა ჩვენს ორგანიზმში ,წლების განმავლობაში ვსწავლობდი და ვეცნობოდი ხალხურ რეცეპტებს ,თუმცა ხალხურ მედიცინას უამრავი წამალი აქვს ღვიძლისა და ნაღვლის ბუშტის დაავადებების საპროფილაქტიკოდ.
მინდა თქვენი გვერდის საშუალებით მკითხველს გავაცნო ყველაზე მარტივი და ადვილად მოსამზადებელი წამლები, რომლებიც გამოაჯანსაღებს გაწმენდს და გააკაჟებს ღვიძლსა და ნაღვლის ბუშტს:
აიღეთ ერთი ჭიქა კანგაუცლელი შვრიის მარცვალი, გარეცხეთ თბილი წყლით და ჩაყარეთ 5 ლიტრიალ ქვაბში, დაამატეთ 2 სუფრის კოვზი გამომშრალი დაქუცმაცებული წითელი მოცვის ფოთოლი, 2 სუფრის კოვზი არყის ხის ფოთოლი ან კვირტი ,დაასხით 2 ლიტრი წყალი და დადგით სიგრილეში მეორე ჯამში ჩაყარეთ 1 ჭიქა დაქუცმაცებული ასკილის ნაყოფი და დაასხით 1 ლიტრი წყალი ადუღეთ.
10 წუთის შემდეგ პირველი ჯამი, რომელშიც შვრიაა მიიყვანეთ ადუღებამდე დაუმატეთ 2 სუფრის კოვზი სიმინდის ულვაში, 2 სუფრის კოვზი მატიტელა და ადუღეთ 15 წუთი, შემდეგ 45 წუთი დააყენეთ. აურიეთ ერთმანეთში გაფილტრე და შემდეგ მაცივარში მოათავსეთ. ნაყენი უნდა მიიღოთ თბილ-თბილი დღეში ერთხელ ჭამამდე. პირველ დღეს 70გ მეორე დღეს ასევე ,მესამე დღიდან მოყოლებული დღიურად 150გ .კურსი 10 დღიანია, ორკვირიანი შესვენების შემდეგ გაიმეორეთ.
3 სუფრის კოვზი ნეგოს ყვავილედი, 2 სუფრის კოვზი შვიტა, 3 სუფრის კოვზი ვარდკაჭაჭას ყვავილი და 3 სუფრის კოვზი ფასმანდუკი აურიეთ ერთმანეთსი. 1 სუფრის კოვზი ნარევი ჩაყარეთ თერმოსში დაასხით 1,5 ჭიქა მდუღარე წყალი, გააჩერეთ ერთი საათით შემდეგ გაწურეთ და მიიღეთ მესამედი ჭიქა დღეში 3-ჯერ ჭამამდე 20 წუთით ადრე 3 კვირის განმავლობაში.